Epizoda čtvrtá – Hudba a byznys | Nahrávací studio a videoprodukce TdB Production Praha

Epizoda čtvrtá – Hudba a byznys

Hudba a byznys


Produkoval jsem od otevření TdB Production jen ty kapely, které mě oslovily a bavily. Peníze byly vždy tou druhou stranou mince, která umožňovala další rozvoj studia po technické stránce a mě umožňovala slušně přežívat. Prostě pokud si jednou otevřete nahrávací studio, zapomeňte na to že zbohatnete, protože čím víc peněz vyděláte, tím bude vaše studio větší, vybavenější a vy budete šťastnější.

Jednou se mě ptal manager mé kapely, „co budeš dělat, když hudbou vyděláš hodně peněz?“ . „Postavím si větší studio“, zněla jakoby automatická odpověď. Pravda je, že produkce a samotné nahrávání je droga, nikdy nemáte dost. Každá další zkušenost otevírá několik dveří pro nové možnosti, Nevstoupit do nich alespoň na chvíli a nevyzkoušet si je?  To je nemožné.

To vše se stihlo odehrát hned první rok od otevření, souběžně ještě chodit do práce, odehrát koncerty a studovat na vyšší odborné škole? Přišlo tedy rozhodnutí jít na profesionální dráhu muzikanta, zvukaře a producenta. Odešel jsem z pozice programátora, ukončil studium a nová etapa života byla na startu. Neprobádaný svět muzikanta podnikatele.

Rozepíšu se trochu o hodinové sazbě, spousta mudrlantů, kteří viděli podnikání růžovými brýlemi má pocit, že když má studio 690,- korun na hodinu, tak to je čistý výdělek pro samotného majitele.

Tady je první mýtus, který hned zbořím jako hrad z písku.

Vezmu to z pohledu dnešního, píše se rok 2017. Měsíční výdaje studia se skládají z nájmu 14 000,- czk, elektřina a plyn 4800,-czk, sociální a zdravotní 5800,-czk, telefon a wifi 1000,-czk a splátka provozního úvěru 9500,-czk. Základní výdaje jsou tedy obrovské a to není započítána reklama ve vyhledávačích, cestovní výdaje, amortizace vybavení studia či upgrade software.

Pokud tedy někdo přemýšlí o otevření profesionálního studia, měl by si tento odstavec přepočítat hned několikrát. Ročně prostě vyděláte statisíce, které nikdy neuvidíte.



 

studiotdb@seznam.czLOGO FACEBOOKLOGO YOUTUBELOGO TWITTERLOGO INSTAGRAM+420 774 52 74 68 

 

 © 2007–2023 Nahrávací studio a videoprodukce TdB Producton Praha

 


Load Facebook SDK for JavaScript

Your Chat Plugin code